Śledzenie zmian

Śledzenie zmian pozwala innym użytkownikom być na bieżąco ze zmianami zachodzącymi w systemie.

 Jeśli śledzenie jest wyłączone, na widoku listy rekordów nie pojawiają się powiadomienia, że coś zostało zmienione i pozostali użytkownicy nie wiedzą, w których rekordach zostały wprowadzone zmiany.  W celu włączenia śledzenia należy przejść do konfiguracji systemu, kliknąć na “Moduły standardowe” i wybrać “Moduły - śledzenie zmian”. Pokaże się następujący panel konfiguracyjny:

Zrzut ekranu 2020-04-28 o 11.13.28.png

Jeśli obok nazwy modułu pole jest zaznaczone, to śledzenia zmian jest aktywne dla tego modułu. Jeśli natomiast jest odznaczone to w widoku listy powiadomienia o zmianach nie będą pokazywane. 
Poniżej przedstawiamy widok modułu Kontaktów z włączonym śledzeniem zmian:

Zrzut ekranu 2020-04-28 o 11.14.56.png

A tak prezentuje się widok listy z wyłączonym śledzeniem zmian:

Zrzut ekranu 2020-04-28 o 11.36.27.png Dodatkowo warto zaznaczyć, że w przypadku wyłączenia śledzenia moduł nie będzie też widoczny w widgecie “Historia zmian”.

Śledzenie na rekordzie

Kolejnym sposobem na śledzenie zmian jest włączenie ich w widoku listy lub bezpośrednio na rekordzie. Można to zrobić za pomocą ikonki oka

znajdującej się w prawym górnym rogu. Aby ten rodzaj śledzenia działał prawidłowo koniecznym jest skonfigurowanie powiadomień w workflow. Domyślnie powiadomienia nie są zdefiniowane.
 
  • wtorek, 28 kwiecień 2020